Voor meer kleding, ga naar onze kleding pagina

Aangepaste kleding: 3 soorten die je kan kopen

Door Bouke op

Tegenwoordig zijn er veel soorten aangepaste kleding op de markt. Mensen met een verstandelijke of fysieke beperking hebben vaak een behoefte aan aangepaste kleding en dat is dus zeker op de markt. Wij helpen je de soorten producten en de aanbieders op een rijtje te krijgen.

We kunnen aangepaste kleding opdelen in drie soorten: Prikkelarme kleding, kleding voor mensen met een verstandelijke beperking en kleding voor mensen met een fysieke beperking.



Prikkelarme kleding

Prikkelarme kleding is speciaal ontworpen voor hoogsensitieve mensen of mensen met een vorm van autisme. Normale kleding kan prikkels brengen die je liever zou vermijden. De meeste prikkelarme kleding is ontworpen zonder voelbare naden en zonder labels. Prikkelarme kleding heb je in alle soorten en maten; voor kinderen en volwassenen. Je kan sokken, onderbroeken, shirts, polo’s, hoodies en zelfs onesies vinden. Ook aangepaste jassen zijn tegenwoordig in trek. De kleding kan stress verminderen en zelfs de concentratie verhogen.


prikkelarme trui

Een voorbeeld van prikkelarme kleding voor mensen met autisme of hoogsensitieve mensen is deze hoodie voor volwassenen van SAM, die een hele kledinglijn heeft met aangepaste kleding zonder prikkels.



prikkelarme onderbroeken

Ook deze prikkelarme onderbroeken voor kinderen zijn een uitstekend product van SAM. Deze onderbroeken zijn door experts ontwikkeld speciaal voor gevoelige kinderen.



Verstandelijke beperking

Er zijn veel verschillende soorten van kleding speciaal gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze kleding moet tegen een stootje kunnen en makkelijk aan en uit te trekken zijn. Je hebt bijvoorbeeld hansops, ook wel plukpak of smeerpak genoemd. Romper is ook een variant op een hansop. We zetten de soorten even op een rijtje:



Hansops

Hansops of plukpakken kunnen een uitkomst bieden wanneer volwassenen of kinderen last hebben van smeergedrag of plukgedrag. Hansops zijn aangepaste kleding bestaand uit één stuk wat het plukken aan het lichaam of het incontinentiemateriaal ontmoedigd. Ook wanneer gedrag rondom het nachtelijk uitkleden optreed, kan een hansop een oplossing bieden. De hansops hebben namelijk een ritssluiting aan de achterkant. Er zijn hansops voor kinderen en hansops voor volwassenen. Een hansop kan ook bij dementie uitkomst bieden.

hansop voor volwassenen


Deze hansop voor volwassenen is een van de meer modieuze aangepaste kleding op de markt. Zoals veel andere hansops is er gedacht aan extra ruimte voor incontinentiemateriaal.


hansop met ritssluiting







Een voorbeeld van een hansop voor vrouwen is deze hansop van Zorgvrijkleding.nl. Deze hansop kledinglijn zorgt ervoor dat mensen met een beperking of dementie toch nog met een veilig en goed uitziende kleding naar buiten kunnen stappen.


anti-scheur pakken

Een stapje verder dan hansops hebben we anti-scheurpakken. Deze zijn ook ontwikkeld voor smeer- en plukgedrag, maar leggen de focus op het vermijden van zelfmutilatie en het scheuren van kleding. Deze anti-scheurpakken zijn vaak iets minder modieus, alleen wel extra veilig.

antischeurpak



Dit antischeurpak van 4Care bestaat in verschillende kleuren en maten. Extra sterke stof en stiksels zorgen ervoor dat het pak niet scheurt. Aan de achterkant zit een sluiting met rits of knopen.




Aangepaste shirts of polo’s

Aangepast bovenkleding helpt makkelijker aan- en uitkleden bij personen met contracturen of afweerreacties. Deze aangepaste kleding helpt de druk op de verpleging te verzachten. Naast polo’s kunnen ook broeken, jurken, of andere kleding zijn.


aangepaste kleding


Deze polo is een voorbeeld van een modieus stuk aangepaste kleding. De achterkant is eenvoudig te openen en te sluiten met drukknopen.




Fysieke beperking

Ook voor mensen met een fysieke beperking zijn veel aangepaste kledingstukken gemaakt. Voor deze groep kan aangepaste kleding het comfort vergroten tijdens het dragen, maar ook tijdens het aan- en uitkleden. Aangepaste kleding voor mensen met een fysieke beperking kan rolstoelkleding of katheterhouders zijn, maar bestaat ook uit aangepaste kleding voor bijvoorbeeld mensen met Parkinson.



aangepast rolstoelvest



Dit vest heeft een elastische boord aan de hals en aan de armen en sluit hierdoor lekker aan. Het vest is, indien gewenst, in 2 stukken aan te kleden. De voorkant wordt gesloten door een ritssluiting. De aangepaste achterzijde is te sluiten door klittenband.




katheterhouder

Katheterhouders hebben eigenlijk geen uitleg nodig. Het idee van een katheterhouder is dat de drager zelf mobiel kan blijven en de katheter zelf bij kan houden.


katheterhouder bovenbeen


Deze katheterhouder is gemakkelijk draagbaar en simpel te verhullen omdat het perfect onder de kleding past. Katheterhouders zijn ook beschikbaar voor het onderbeen.